donderdag 8 december 2016

Zeeklei

Zeeklei is klei die wordt afgezet door de zee en komt vooral langs de kust voor. Zeeklei is vruchtbare gron in tegenstelling tot door de zee afgezet zand. Denk maar aan de watersnoodramp van 1953.

Maar de zee zorgt er ook voor dat er juist land bijkomt: zeeklei. De kleilaag die vanaf het begin van het Holoceen tot zo'n 50jaar geleden is afgezet, wordt oude zeeklei genoemd. Na deze periode trok de zee zich terug en . Wat weinigen zullen beseffen is dat zeeklei .

Nu gebeurt dat nog in de Waddenzee en de Zeeuwse delta. Het is een kleisoort die je vooral vindt langs de kust. Er vindt vaak grootschalige landbouw plaats, zowel akkerbouw als melkveehouderij. Zeeklei is voedselrijk en houdt water goed vast.


Het oude Nederlandse zeekleigebied is te vinden in grote delen van het laagland van Noord-‐ en West-‐. Waar bestaat zeeklei uit en hoe ontstaat het. Zeeklei ontstaat als in zeewater zwevende slibdeeltjes naar de bodem zinken. Zeeklei heeft een vruchtbare bovenlaag, komt doordat de zee 25jaar gelden jonge zeeklei heeft achtergelaten.


SpellingCorrect gespeld: 'zeeklei' komt voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en in de spellingwoordenlijst.

De zeeklei heeft een andere samenstelling dan rivierklei. Eenheidsbeschrijving van jonge zeeklei (IJsselmeerkust). Jonge zeeklei komt in de provincie Utrecht voor ten noordoosten van Abcoude. Met het zwakker worden van de zeespiegelstijging en de gestage aanvoer van zeeklei en andere sedimenten slibt het getijdengebied van West-Friesland . De lichte zeeklei ligt hier duidelijk zichtbaar op de oudere donkere veenlaag.


De foto is gemaakt bij een Archelologische opgraving bij Skearnegoutum). Veel akkerbouwers in Friesland en Groningen hebben vorig jaar al gehoord van Veldleeuwerik. Er kwamen zelfs diverse aanmeldingen, die toen echter nog . De kalktoestand wordt uitgedrukt met de pH-CaCl2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts