vrijdag 23 juni 2017

Rivierklei bakken

Aangezien een klei oven nogal prijzig is vraag ik mij af of het ook mogelijk is om een klei soort te gebruiken die ik met een gewone keukenoven kan afbakken. Boetseerklei speciaal geschikt om af te bakken in een keramische oven tot 1000graden. Rivierklei is zeer geschikt om te boetseren en wordt vaak gebruikt in scholen, ateliers en instellingen.

Deze klei kan gebakken worden tot 1000graden in een . Na het bakken krijgt het werkstuk een oranjerode bakkleur. Een beeld dat diep van binnen nog vochtig is, zal in de oven zeker uit elkaar springen. IS er geen vaste formule voor de tijd die een beeld .

De combinatie van ambachtelijke eeuwenoude rivierklei uit het weiland met de. De klei kan rivierklei uit de uiterwaarden zijn of zeeklei van de kuststreken. IJzerhoudende klei geeft de baksteen na het bakken een rode kleur en . NIET BAKKEN HOLLANDSE RIVIER KLEI KG VERPAKKING MODELEREN OEFENKLEI. Een electrische oven, die thuis op 220V werkt kan tot 1250°C bakken.


Rivierklei, oefenklei, hollandse grijze, aardewerk roodbakkende gladde klei. Daarna bak je ze in de oven op 9C zonder ze te glazuren. Nederland heeft veel rivierklei vooral langs de Maas, de Waal en de Rijn, daarom.


Als er veel ijzeroxide in de klei zit wordt de baksteen bij het bakken rood.

In deze blog beperk ik me tot rivierklei of 'echte klei'. Dit is de klei die je kunt bewerken, laten drogen, glazuren en bakken. Nederlandse rivierklei is aangemerkt als hernieuwbare grondstof; Think global . Je kunt goedkope rivierklei gebruiken of fijne chamotklei, want meestal laat je het.


Wil je het model wel bakken dan kun je beter met grove chamotklei werken. Ook zijn er verschillende soorten klei en welke je wilt gebruiken hangt veelal af van op welke manier en op welke temperatuur je ze gaat bakken. Nederland heeft veel rivierklei, vooral langs Maas, Waal en Rijn. Niet alle rivierklei is geschikt om bakstenen van te maken.


In tien bakken zijn verschillende grondsoorten te vinden. Zeeklei, lichte rivierklei (zavel) ,dekzan gestuwd rivierzan loss, veen, kalksteen, duinzan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts