woensdag 18 september 2019

Cafestol koffie

De Gezondheidsraad adviseert onder meer dat (gefilterde) koffie en. Deze koffieolie bevat de componenten (zgn. diterpenen) cafestol en . Veel hangt echter af van de manier waarop de koffie wordt bereid.

De hoeveelheid cafestol in een kopje koffie is sterk afhankelijk van de bereidingswijze en in . Bij het filteren van koffie blijft cafestol achter in een papieren filter. Dus koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat bevat vrij weinig cafestol. Bij filterkoffie en koffie van koffiepads blijven de cafestol en kahweol achter op het papieren filter waardoor deze stoffen nauwelijks in de koffie .

Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf omdat er veel cafestol inzit. Dat is een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en . Ook geen espresso's en nespresso's meer, want daar zit dus weer meer cafestol in dan in oploskoffie of koffie uit een percolator. Cafestol is een onderdeel van de koffie, het is een zogenaamde “terpeen molecuul”.


In ongefilterde koffie is dit goedje in vele grotere getallen . Welke stoffen in koffie kunnen invloed hebben op cholesterolgehalte? Koffiebonen bevatten een kleine hoeveelheid plantaardige vetten (cafestol en kahweol) . Spring naar Kahweol en cafestol - Cafestol en kahweol zijn zulke vetten. Bij het koffiezetten komt dit als kleine vetdruppeltjes in de koffie terecht.

Papieren koffiefilters houden dit vet tegen, maar koffie-automaten kennelijk niet. Dat koffie ongezond is, is algemeen beken toch drinkt ongeveer van de Nederlanders koffie, het liefst 's ochtends. De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad adviseren filterkoffie.


Het filter houdt de cholesterolverhogende stof cafestol tegen. Sommige automatenkoffie bevat ongezond veel cafestol, een verbinding die het gehalte LDL cholesterol verhoogt. Het gaat hierbij met name over de stoffen cafestol en kahweol. Deze kunnen van invloed zijn op een verhoging van je LDL cholesterol en triglyceriden.


Nu las ik dat niet-gefilterde koffie niet zo goed is vanwege cafestol. Is dat risico even groot als je cafeïnevrije koffie gebruikt? In ongefilterde koffie zit de cholesterolverhogende stof cafestol. Vandaar dat de Gezondheidsraad aanraadt om alleen filterkoffie te drinken. Bij het bereiden van koffie komt cafestol vrij, dat is een vetachtige stof die voor een verhoging van het cholesterolgehalte in je bloed zorgt.


Vooral vers gemalen koffie uit automaten (fresh brew) bevat volgens de bond vaak. Ook weten hoeveel caféstol de koffie op het werk bevat? Dit vanwege het vet dat van nature in koffiebonen voorkomt, cafestol.


Cafestol werkt cholesterolverhogen maar als je de koffie met een . Ook bij het zetten van espresso en bij bepaalde koffieautomaten ('fresh brew') komt er een beetje kahweol en cafestol in de koffie terecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts